06 - 13 487 423

Zenuwbeklemming in de voorvoet (Mortonse neuralgie)

Zenuwbeklemming in de voorvoet (Mortonse neuralgie)

Een zenuwbeknelling in de voorvoet (Mortonse neuralgie) is een klacht die vaak voorkomt. Door een verdikking van de zenuw raakt deze bekneld, meestal tussen de kopjes van het derde en vierde middenvoetsbeentje.

Zo’n zenuwbeknelling komt het meest voor bij vrouwen tussen de 25 en 40 jaar. De oorzaak is meestal een combinatie van factoren: overbelasting van de voorvoet, een scheefgroeiende grote teen, een afwijkend looppatroon en het dragen van verkeerd schoeisel.

Welke klachten kunnen voorkomen?

• heftige pijn in de voorvoet
• brandende pijn, soms met een doof gevoel en/of tintelingen in de tenen
• de pijn treedt vaak op in ‘aanvallen’; zodra de schoenen worden uitgetrokken geeft dat acuut verlichting van de klachten

Diagnose door uw podotherapeut

De podotherapeut stelt de diagnose aan de hand van een voet- en houdingsonderzoek.

Therapie

Als er sprake is van een afwijking in de voetstand of voetfunctie, dan worden er podotherapeutische inlays vervaardigd. Deze corrigeren de afwijking en verminderen de overbelasting van de voorvoeten.

Uw podotherapeut kan u een schoenadvies geven. Daarbij let de podotherapeut onder andere op de stevigheid, hakhoogte (hoge hakken worden sterk afgeraden) en de buigzaamheid van de schoen. Uw podotherapeut kan een siliconenorthese (teenstukje) maken dat voor meer strekking en spreiding van de tenen zorgt.

Er kan een taping worden aangebracht om de klachten te verminderen. Zes tot tien weken na het onderzoek en start van de therapie komt u opnieuw langs bij de podotherapeut voor een controle.

Herstel

Een zenuwbeknelling in de voorvoet is een gecompliceerde klacht, waarvoor vaak een langere herstelperiode nodig is. Bij 67% van de patiënten zijn de klachten na de behandeling verminderd.

Home       Over ons       Eerste afspraak       Kosten      Contact